Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

... ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΥΠΝΟ Ο ΓΗΡΑΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Μίκα Κοντορούση -----




Περιμένοντας τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αργά το βράδυ της Παρασκευής να ανέβει στο βήμα της Βουλής και να ξεκινήσει την ομιλία του προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η αγωνία στο εντευκτήριο και τους διαδρόμους του ιστορικού κτιρίου κορυφώνονταν λεπτό προς λεπτό.

Η τρίωρη αναμονή αφόρητη, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα" ένας γηραίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξοργισμένος, αναφώνησε: "Τι να κάνω; Καρτερώ. Μάς είχαν πει για τις οκτώ και πήγε δέκα. Δεν αντέχω άλλο. Θέλω να πάω για ύπνο".

Οι συζητήσεις πολλές, τα πηγαδάκια αμέτρητα και ο καπνός από τα δεκάδες αναμμένα τσιγάρα υποδήλωναν την ασάφεια στις προθέσεις του πρωθυπουργού και τη διάχυτη ανασφάλεια που καλλιεργήθηκε, ακόμα και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Πανοραμική εικόνα

Στο φυλάκιο της Βασιλίσσης Σοφίας ο μέσος χρόνος αναμονής είναι δέκα λεπτά. Μακιγιαρισμένες μεσήλικες με προσκλήσεις για τα θεωρεία των κομμάτων και ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης περιμένουν υπομονετικά να εισέλθουν στη Βουλή.

Σε καφενείο και εντευκτήριο δεν πέφτει καρφίτσα. Το σασπένς αυξάνεται και πλέον αποτελεί συνάρτηση με τα τσόφλια από τα φιστίκια που πέφτουν στο πάτωμα.

Στους διαδρόμους τα γκαρσόνια πηγαινοέρχονται με δίσκους ασφυκτικά γεμάτους. Ουίσκυ, βότκα. Εύκολα θα μπορούσε κανείς να αντιληφθεί ότι η αγωνία είχε φτάσει στο απόγειό της και ένα ποτάκι θα μπορούσε να χαλαρώσει την τεταμένη διάθεση.

Οι σταρ της βραδιάς

"Τι να πω ρε παιδιά. Αν μιλήσω θα παρεξηγηθώ. Αυτοί που πραγματικά ξέρουν τι θα πει ο πρωθυπουργός είναι μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού. Ό, τι και να πω, θα είμαι λάθος", είπε στην εφημερίδα "Τα Νέα", πράσινος εθνοπατέρας. Όλοι οι παλαίμαχοι του ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν τις κάμερες.

Άλλοι με ανακούφιση ενημερώνουν πως έμαθαν ότι άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και άλλοι ενεργοποιούν τα ιστορικά αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ. "Είμαι ΠΑΣΟΚ από το '74 και δεν θέλω να ταπεινώσουν έναν Παπανδρέου", εκμυστηρεύεται πολιτικό στέλεχος.

"Αργεί και φαίνεται ότι τα συμφέροντα θέλουν να τον ρίξουν", αναφωνεί άλλος, σχεδόν σε απόγνωση από την εξαντλητική τρίωρη αναμονή.

Στο πολιτικό κουτσομπολιό δεν συζητείται το ματαιωμένο δημοψήφισμα. Δεν σχολιάζεται το νέο τελεσίγραφο των Γερμανών "ότι θα περιμένουν ακόμα μόνο λίγες μέρες". Το θρίλερ τελείωνε στο περιστύλιο της Βουλής. Το Βερολίνο φάνταζε πολύ μακριά.

Ο Γερουλάνος - σε ρόλο Μπαμπινιώτη

Η εμφάνιση του πρωθυπουργού είχε οριστεί για τις 8, ωστόσο ο ίδιος έγραφε στο γραφείο του λίγο μετά τις 9.

Αρχικώς, ξεκίνησε να γράφει μόνος του την ομιλία του, αλλά λίγο αργότερα εκλήθη για βοήθεια στο κείμενο που είχε διαμορφωθεί ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Η έκτακτη συνδρομή - παρέμβασή του ηρέμησε αρκετά τον πρωθυπουργό.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν αρχίσει να θορυβούνται για την καθυστέρηση και η αγωνία τους έγινε ακόμα πιο έντονη, όταν γύρω στις 10 το βράδυ, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος που είχε ανέβει στο έδρανό του για να κάνει την προσφώνηση του Παπανδρέου, το εγκατέλειψε και κατευθύνθηκε προς το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η μίνι σύσκεψη

Εκεί ο Γιώργος Παπανδρέου συγκάλεσε μίνι σύσκεψη με τη συμμετοχή, εκτός του κ. Πετσάλνικου, του Δημήτρη Ρέππα, του Χρήστου Παπουτσή, της Ρεγγίνας Βάρτζελη και του Νίκου Αθανασάκη.

Στο εντευκτήριο της Βουλής, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που δεν συμμετέχουν στις εργασίες της Ολομέλειας άρχισαν να διερωτώνται αν άλλαξε κάτι και εάν ο πρωθυπουργός θα αλλάξει την αρχική του απόφαση.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν. Ο καπνός πύκνωσε. Και η Βουλή νέκρωσε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Άλλοι έφυγαν με χαμόγελα, άλλοι με απογοήτευση και άλλοι απλά... δεν κατάλαβαν τί ακριβώς συνέβη.



news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου