Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Financial Times :Ο Βενιζέλος είναι ο χειρότερος υπουργός Οικονομικών στην ευρωζώνη

«Ενεργητικός και φιλόδοξος αν και απέτυχε να ''κληρονομήσει'' τη θέση του Παπανδρέου με μηδενική αδυναμία στα οικονομικά στοιχεία και τις λεπτομέρειες».

Με αυτό τον χαρακτηρισμό ο Ευάγγελος Βενιζέλος τερματίζει τελευταίος στην 19η θέση της λίστας των καλύτερων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζωνης της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με τους ''FT'' αν και επί Βενιζέλου πέρασαν σκληροί νόμοι μέχρι στιγμής έχουν εφαρμοστεί ελάχιστες μεταρρυθμίσεις ενώ όπως σημειώνει η εφημερίδα ο κ. Βενιζέλος έχασε απο νωρίς το στόιχημα όταν προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία που είχε πετύχει ο προκάτοχός του στο υπουργείο Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η εφημερίδα σημειώνει ως έναν επιπλέον λόγο που ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κατατάσσεται στην τελευταία θέση της λίστας των υπουργών στην Ευρωζώνη τις καθυστερήσεις στη συλλογή των εσόδων αλλά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα με αποτελέσμα οι αρχικοί στόχοι για το έλλειμμα του προϋπολογισμού να σημειώνουν απόκλιση περίπου 1,5-2 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.

Πρώτος στη φετινή κατάταξη των FT βρέθηκε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Anders Borg. Η εφημερίδα του αποδίδει εύσημα για το ότι εντόπισε έγκαιρα την ανάγκη ενίσχυση των τραπεζών και ότι συμβούλεψε με τακτ τους Ευρωπαίους να πάρουν τα μαθήματά τους από την τραπεζική κρίση της Σουηδίας, κατά τη δεκαετία του 1990. Η οικονομία του Borg αναπτύχθηκε εξαιρετικά καλά το 2011, εν μέρει λόγω των παλαιότερων μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σύνεσης. Στη δεύτερη θέση της κατάταξης έρχεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble.


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου