Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

SOS εκπέμπουν 3.000 Έλληνες λαθρομετανάστες στην Αυστραλία...

Φεύγουν για την Αυστραλία με στόχο να βρουν ένα καλύτερο μέλλον αλλά όταν φτάνουν εκεί οι Έλληνες μετανάστες μαθαίνουν πόσο δύσκολη είναι η εύρεση εργασίας και η προσαρμογή ενώ διαβιώνουν με ελάχιστα χρήματα σε απελπιστικές συνθήκες.

Το πρωτοφανές κύμα μετανάστευσης που οφείλεται στην τεράστια οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα εδώ και δύο χρόνια κορυφώθηκε τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 3000 Έλληνες μετανάστευσαν στην Αυστραλία από τον Ιούνιο ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι...
μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες έφτασαν στην χώρα των καγκουρώ περίπου 1000 συμπατριώτες μας.

Οι περισσότεροι από αυτούς πηγαίνουν εντελώς απροετοίμαστοι στην μακρινή χώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν μόνο τουριστική βίζα, που δεν τους επιτρέπει να εργαστούν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται από τους Αυστραλούς ως λαθρομετανάστες. Συμφωνα με τον πρόδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη, η κατάσταση είναι απελπιστική: «Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει» επισημαίνει στο Πρώτο Θέμα και τονίζει ότι «καθημερινά έρχονται εκατοντάδες Έλληνες και οι περισσότεροι είναι σε απελπισία», αφού χωρίς άδεια εργασίας και καλή γνώση Αγγλικών δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

Σημαντικό πρόβλημα είναι και η διαμονή. Οι περισσότεροι διαμένουν σε ξενώνες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έμεναν πέντε-πέντε σε δωμάτια για οικονομία. Η τοπική κοινότητα στη Μελβούρνη προσπαθεί να βοηθήσει όσο μπορεί βρίσκοντας επιπλέον ξενώνες, ενώ φιλοξενεί μερικούς και στα γραφεία της Κοινότητας, αλλά όπως τονίζει ο κ. Παπαστεργιάδης «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα». Οι Έλληνες αφήνουν τις δουλειές τους εδώ και πηγαίνουν στην μακρινή αυτή χώρα ελπίζοντας να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα όμως εκεί η κατάσταση που αντιμετωπίζουν είναι ακόμα πιο δύσκολη αφού η Αυστραλία είναι κάθε άλλο παρά Γη της Επαγγελίας.

«Όσοι μεταναστεύουν θεωρούν ότι ερχόμενοι στην Αυστραλία θα βρουν αμέσως δουλειά. Κάνουν λάθος. Η εύρεση εργασίας είναι χρονοβόρα διαδικασία και χρειάζεται πολύ ψάξιμο και τρέξιμο», τονίζει ο κ. Παπαστεργιάδης και υπογραμμίζει ότι όσοι σκέφονται να κάνουν το μακρινό ταξίδι πρέπει να γνωρίζουν αγγλικά, να έχουν εξασφαλίσει διαμονή και να έχουν κάνει κάποιες επαγγελματικές επαφές, διαφορετικά δεν μπορούν να εργαστούν.

Ωστόσο ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια. Κάποιοι τουλάχιστον προνόησαν και πήραν φοιτητική βίζα για να πάνε στην Αυστραλία, πράγμα που τους επιτρέπει να εργάζονται μέχρι 20 ώρες την εβδομάδα για να καλύπτουν μέρος των εξόδων τους.

Το αποτέλεσμα αυτής της τραγικής κατάστασης είναι ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία της στην Αθήνα να μειώσει την έκδοση βίζας στους Έλληνες ειδικά όσους δεν μπορούν να εξηγήσουν για ποιο λόγο θέλουν να ταξιδέψουν στην Αυστραλία. Να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, υπάρχει σχέδιο για υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις για έκδοση working holiday visa, η οποία θα επιτρέπει στον κάτοχό της να εργάζεται με πλήρες ωράριο (50 ώρες την εβδομάδα) για δύο χρόνια...

on-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου