Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Στο "κατώφλι" της φτώχειας ακόμα 2 εκατ. Έλληνες

Τα ενεργά τμήματα του λαού κι όχι μόνο οι άνεργοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι κινδυνεύουν να πέσουν κάτω από το τυπικό όριο της φτώχειας. "Μαύρα" μαντάτα από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία για την Ελλάδα

Στελέχη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας επισκέφτηκαν τη χώρα μας τον Σεπτέμβριο, μετά από καταγγελίες της ΓΣΕΕ για "παραβίαση διεθνών συμβάσεων μέσω των εφαρμοζόμενων πολιτικών του Μνημονίου δανεισμού".



Οι προβλέψεις της ΔΟΕ για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, που αποτυπώθηκαν σε σχετική έκθεση, κάνουν λόγο για απειλή από τη φτώχεια, όχι μόνο των ανέργων ή των χαμηλοσυνταξιούχων και των ηλικιωμένων, αλλά και των ενεργών τμημάτων του λαού λόγω της υψηλής φορολόγησης.

Τα πραγματικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση, μαρτυρούν την απώλεια εισοδήματος, την ανεργία, το πρόβλημα των χρεοκοπιών, την ανισότητα και τη φτώχεια στην Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα αυτών, περίπου το 20% του πληθυσμού κινδυνεύει να πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ ο σημερινός κατώτερος μισθός των 751,39 ευρώ (σύμβαση της ΓΣΕΕ) μετά την παρακράτηση φόρων, οδηγεί πολλούς εργαζομένους στο όριο της φτώχειας.

Σημειώνεται δε, ότι τουλάχιστον 2,2 εκατ. πολίτες βρίσκονταν ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας πριν το ξέσπασμα της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, αριθμός που θα διπλασιαστεί κατά τις εκτιμήσεις της ΔΟΕ.

Στην έκθεση γίνεται ακόμη εκτενής αναφορά στις προστατευτικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την ανασφάλεια που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, ενώ τα αυξημένα ποσοστά αδήλωτης ή/και ευέλικτης εργασίας ολοένα και πολλαπλασιάζονται.

"Με βάση την έκθεση της ΔΟΕ αναμένεται να εκδοθεί απόφαση καταγγελίας της χώρας από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας", σημειώνει η ΓΣΕΕ.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου