Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ 23 ΚΡΑΤΗ ΤΟ 2010


Στην επιβολή της θανατικής ποινής προχώρησαν 23 χώρες το 2010 τη στιγμή που πολλές δεν την εφαρμόζουν πλέον, χωρίς ωστόσο να την έχουν καταργήσει με νόμο αναφέρει η καθολική κοινότητα Sant'Egidio, εκφράζοντας παράλληλα την...

ανησυχία της για «βήματα προς τα πίσω» εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο συνέδριο «Πόλεις για τη ζωή, πόλεις κατά της θανατικής ποινής», που διοργάνωσε η καθολική αυτή κοινότητα στη Ρώμη. Το "παρών" στο συνέδριο έδωσαν τουλάχιστον 20 υπουργοί, πολλοί από τη Μαύρη Αφρική, ενώ σύμφωνα με την Sant'Egidio σχεδόν 1.400 πόλεις σε 87 χώρες δέχτηκαν να συμμετέχουν στην εκστρατεία αυτή για την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής.
Συνολικά, 139 χώρες ανά τον κόσμο κατήργησαν με νόμο τη θανατική ποινή 58 τη διατηρούν.
"Λιγότερες από τις μισές χώρες που έχουν διατηρήσει τη θανατική ποινή την εφάρμοσαν, και σε λιγότερο από το ένα τρίτο των χωρών αυτών, θανατικές καταδίκες εκτελέστηκαν αυτά τα τέσσερα τελευταία χρόνια", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινότητας Μάριο Μαρατσίτι.
Ο πρόεδρος της Sant'Egidio, ο Μάρκο Ιμπαγκλίτσο, εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία ότι η οικονομική κρίση συντείνει ώστε "επιφανειακοί λαϊκιστές" να επαναλαμβάνουν με επιτυχία παλιά επιχειρήματα για τον αποτρεπτικό χαρακτήρα της θανατικής ποινής.
Κατά την έναρξη του συνεδρίου, η νέα υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας Πάολα Σεβερίνο υπογράμμισε ότι η "Ιταλία θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή κατά της εσχάτης των ποινών... σε όλα τα αρμόδια όργανα".
http://fimotro.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου