Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ ΧΟΝΤΡΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ Επαιρνε ΕΚΑΣ με εισόδημα 250.000!

20.000 πολίτες με υψηλά εισοδήματα λάμβαναν ως... ενίσχυση και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Επαιρνε ΕΚΑΣ με εισόδημα 250.000!
Επίδομα «φτώχειας» από τα ασφαλιστικά ταμεία κατάφεραν να πάρουν συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά ακόμα και τα 200.000 ευρώ! Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι εισέπρατταν κάθε μήνα το Επίδομα Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), που θεωρητικά καταβάλλεται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
Ωστόσο, τα κενά στη νομοθεσία και η απουσία ελέγχων είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 20.000 άτομα να εισπράττουν το ΕΚΑΣ, παρότι στην πράξη δεν χρειάζονταν οικονομική βοήθεια. Στο φως έρχονται περιπτώσεις συνταξιούχων με πλούσια επαγγελματική δραστηριότητα και μηνιαία έσοδα άνω των 3.000 ευρώ, που έπαιρναν επίδομα από τα Ταμεία για να... επιβιώσουν!
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορά συνταξιούχο που έπαιρνε το ΕΚΑΣ παρότι είχε ετήσιο εισόδημα 248.000 ευρώ. Ο συνταξιούχος που ζει στην Αθήνα (με αρχικά Γ.Λ.) ήταν συνιδιοκτήτης εταιρείας που κυρίως δραστηριοποιούταν στο εξωτερικό.
Μέχρι πρόσφατα τα συγκεκριμένα έσοδα έμπαιναν σε διαφορετικό κωδικό στη δήλωση και δεν λαμβάνονταν υπόψη για την καταβολή του επιδόματος. Επομένως κάθε μήνα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος έπαιρνε και μια μικρή.... οικονομική ενίσχυση από τα Ταμεία για να τα βγάλει πέρα.
Επαιρνε ΕΚΑΣ με εισόδημα 250.000!
Τρεις ακόμα χαρακτηριστικές περιπτώσεις -που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής»- αποδεικνύουν τα κενά που υπάρχουν στο ασφαλιστικό σύστημα:
Συνταξιούχος στην Καισαριανή (με αρχικά Α.Σ.) έπαιρνε το επίδομα παρότι είχε μηνιαία έσοδα από ενοίκιο καταστήματος που έφταναν τα 3.500 ευρώ.
Ηλικιωμένος (με αρχικά Σ.Π.) έπαιρνε σύνταξη χηρείας και το επίδομα αλληλεγγύης, ενώ παράλληλα ήταν συνιδιοκτήτης επιχείρησης με ετήσια έσοδα 45.000 ευρώ.
Συνταξιούχος από το Μαρούσι (με αρχικά Κ.Γ.) είχε εστιατόριο και εκτός από το επίδομα είχε ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ.
Το μπλόκο
Για να μπει τέλος σε ανάλογα φαινόμενα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης προχώρησε στην αλλαγή της νομοθεσίας, προκειμένου για την καταβολή του ΕΚΑΣ να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων. Πριν περάσει αυτή η ρύθμιση τα εισοδήματα που έμπαιναν σε συγκεκριμένους κωδικούς δεν λαμβάνονταν υπόψη για τη χορήγηση του επιδόματος (π.χ. μερίσματα από συμμετοχή σε ανώνυμες εταιρείες). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές αδικίες και τα Ταμεία να χάνουν πόρους, που θα μπορούσαν να διαθέσουν για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι πάνω από 15.000 ασφαλισμένοι έπαιρναν το ΕΚΑΣ παρότι ξεπερνούσαν κατά πολύ τα εισοδηματικά κριτήρια. Μετά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης τα ασφαλιστικά ταμεία προχώρησαν στη διακοπή της καταβολής του επιδόματος στους συγκεκριμένους συνταξιούχους.
Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν συνταξιούχοι που δηλώνουν ψευδή στοιχεία και παίρνουν παρατύπως το επίδομα. Τα πρώτα στοιχεία που φτάνουν στο υπουργείο Εργασίας είναι εντυπωσιακά, καθώς διαπιστώθηκε πως 1.200 άτομα παίρνουν διπλό επίδομα.
Πρόκειται για συνταξιούχους που «καλύπτονται» από δύο ασφαλιστικά ταμεία και παίρνουν διπλή σύνταξη. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν καταφέρει να πάρουν και από τα δύο Ταμεία το ΕΚΑΣ, αποκρύπτοντας φυσικά αυτό το γεγονός.
Μάλιστα εκτιμάται πως όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι θα φτάσουν τις 4.000 οι συνταξιούχοι που έπαιρναν διπλό επίδομα από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επιστολή από το ΙΚΑΣημειώνεται πως το ΙΚΑ προχώρησε πρόσφατα στη διακοπή χορήγησης του επιδόματος σε 12.059 συνταξιούχους, διότι δεν μπόρεσε να πιστοποιήσει ότι είναι δικαιούχοι. Σε αυτούς θα σταλεί επιστολή με την οποία θα ενημερώνονται πως θα πρέπει να προσέλθουν στις υπηρεσίες πληρωμής συντάξεων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να τους καταβληθεί εκ νέου το ΕΚΑΣ. Την ίδια στιγμή εκτιμάται πως περίπου 20.000 συνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ επειδή συμπλήρωσαν λάθος τα στοιχεία, με αποτέλεσμα να φαίνεται πως δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι σε επικοινωνία με τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να διορθώσουν τα λάθη και έτσι θα καταφέρουν να πάρουν εκ νέου το επίδομα.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΡΤΙ
Νέοι κανόνες για το επίδομα
Οικονομική ενίσχυση από 30 έως 230 ευρώ παίρνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δικαιούνται το ΕΚΑΣ. Υπολογίζεται πως το επίδομα καταβάλλεται σε περίπου 350.000 άτομα, ενώ το τελικό ποσό είναι σε άμεση συνάρτηση με το εισόδημα του δικαιούχου. Αναγκαία προϋπόθεση είναι «το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα που χορηγήθηκαν σε μισθωτό να μην πρέπει να υπερβαίνει τις 9.200 €». Συγκεκριμένα προβλέπονται:
  • Για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από 7.715,65 €, το ποσό του επιδόματος διατηρείται στα 230 €.
  • Για ποσά από 7.715,66 μέχρι 8.018,26 € καταβάλλονται 172,50 €.
  • Για ποσά από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 € δίνονται 115 €.
  • Για ποσά από 8.219,94 € μέχρι 8.472,09 € καταβάλλονται 57,5 €.
  • Για ποσά από 8.472,09 μέχρι 9.200 € δίνονται 30 €.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου