Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Πρόεδροι και αντιπρόεδροι σχολικών επιτροπών λαμβάνουν αμοιβή παράστασης 400 έως και 1.000 ευρώ μηνιαίως

Μίκα Κοντορούση ----

Πρόεδροι και αντιπρόεδροι σχολικών επιτροπών λαμβάνουν αμοιβή παράστασης 400 έως και 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Την ίδια στιγμή, έντονες είναι οι διαμαρτυρίες για σημαντικές ελλείψεις σε πετρέλαιο θέρμανσης, χαρτί εκτύπωσης και άλλα λειτουργικά έξοδα στα σχολεία των περιοχών, στις οποίες είναι αρμόδιοι οι εν λόγω εκλεγμένοι "σχολικοί άρχοντες".

Επίσης, ανά την επικράτεια αρκετά σχολεία έχουν απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή της Κυριακής", με τον τρόπο αυτό εξηγείται το ότι οι διευθυντές πολλών σχολείων εκλιπαρούν τους αρμόδιους δημοτικούς άρχοντες να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για να καλύπτονται τα σχολικά έξοδα.

Ενδεικτικά, στην Αττική, τα τέσσερα στα δέκα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία δεν έχουν χρήματα για να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Πρόκειται για ορισμένα προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη μετάβαση από το παλαιό στο νέο Καλλικρατικό σύστημα διοικητικής οργάνωσης, βάσει του οποίου η αρμοδιότητα για τη συγκρότηση και τη λειτουργία της σχολικής επιτροπής περνά στο δήμο, ενώ έως το 2010 ανήκε σε κάθε σχολείο ξεχωριστά.

Μάλιστα, πολλοί δήμοι σήμερα κάνουν λόγο για οσμή σκανδάλου, καθώς πολλοί καλλικρατικοί και υπερχρεωμένοι δήμοι αξιοποιούν τα αποθεματικά των προηγούμενων σχολικών επιτροπών για να καλύψουν δημοτικά ελλείμματα.

Ειδικότερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ότι από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών δόθηκαν στους δήμους 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων.

Όμως όταν πλέον τα σχολεία μπήκαν στους κανονικούς ρυθμούς, φάνηκε ότι πολλοί δήμοι δεν είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

Συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα ΟΤΑ καταργήθηκαν οι σχολικές επιτροπές σε κάθε σχολείο και προβλέφθηκε η λειτουργία δύο σχολικών επιτροπών σε κάθε δήμο.

Κάθε επιτροπή κατανέμει κονδύλια στα σχολεία, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μαθητών και των αιθουσών, καθώς και τις γενικότερες ανάγκες των σχολείων.

Για το λόγο αυτό ανοίγεται τραπεζικός λογαριασμός για κάθε σχολείο, σημειώνουν οι αρμόδιοι.

"Στους δήμους όμως έχουν καταβληθεί από την πολιτεία τρεις επιχορηγήσεις για το 2011. Ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε στα σχολεία να αντιμετωπίζονται προβλήματα", τόνισε στην εφημερίδα "Καθημερινή" περιφερειακός διευθυντής στην Αττική. Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι σε 911 σχολεία στην Αττική, οι δήμοι άνοιξαν τραπεζικό λογαριασμό σε σχολεία.

Σε 425 σχολεία έχει ήδη μάλιστα κατατεθεί χρηματικό ποσό. Στα υπόλοιπα οι δήμοι έχουν καθυστερήσει.



news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου