Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Φυλάκιση και τσουχτερά πρόστιμα για την κακοποίηση ζώων

κατοικίδια σκύλος Υποχρεωτική και η σήμανση των κατοικιδίων με ηλεκτρονικό μικροτσίπ
Νομοσχέδιο με στόχο την ουσιαστική προστασία των κατοικίδιων αλλά και των αδέσποτων ζώων κατατέθηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών. Το σχέδιο προβλέπει ποινές φυλάκισης, αλλά και τσουχτερά πρόστιμα ύψους έως και 30.000 ευρώ για περιπτώσεις κακοποίησης. Επιπλέον, υπάρχουν επιμέρους διατάξεις “για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό”. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης καταγραφής των ζώων συντροφιάς και γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση με μικροτσίπ.
Όσον αφορά στα κατοικίδια ζώα, το νομοσχέδιο προβλέπει τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων ευζωίας, ενώ για τα αδέσποτα δημιουργείται οργανωμένο σύστημα στους δήμους, οι οποίοι πρέπει από εδώ και στο εξής να ιδρύσουν και ειδικά αποτεφρωτήρια για τα νεκρά ζώα συντροφιάς.
Σημειώνεται επίσης ότι με τη νέα νομοθεσία απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, καθώς και η χρησιμοποίησή του σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου