Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ > Οι εξαγωγές των σήριαλ φέρνουν χρυσάφι στους Τούρκους

Όταν ο Ονούρ ερωτεύτηκε τη Σεχραζάτ κανείς δε φανταζόταν ότι σε αυτό τον «έρωτα» θα στηριχθεί ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας μιας χώρας. Το 2011 η Τουρκία είχε έσοδα 60 εκατομμύρια δολάρια από την εξαγωγή τούρκικων σειρών σε πάνω από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εφημερίδα Hurriyet με εκτενές άρθρο της αναφέρει ότι δεν περίμεναν τέτοια μεγάλη απήχηση σε χώρες όπως η Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και η Νότιος Αφρική. Η τηλεθέαση φυσικά φέρνει πολλές τούρκικες λίρες με το κάθε επεισόδιο να κοστίζει από 500 έως 15.000 δολάρια! «Φέτος ξεκινησαμε τις προβολέςκαι στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Fırat Gülgen, διευθύνων σύμβουλος της Calinos Holding, υπ'αριθμον ένα εταιρείας διανομής των υπερ-παραγωγών της γειτονικής χώρας.
Πελάτες της εταιρείας που εξάγει το 80% των ταινιών είναι: η Ελλάδα, Σερβία, η Κροατία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Πολωνία η Ουγγαρία. Στην Άπω Ανατολή τα τούρκικα σήριαλ βλέπουν στη Σινγκαπούρη, τη Μαλαισία, την Ταϋλάνδη, την Ινδονησία και την Ταϊβάν Στην Ιαπωνία μάλιστα προβάλλεται και ένα ντοκιμαντέρ που δείχνει τα έσοδα της Τουρκίας από τα σήριαλ και την επίδραση που έχουν στον τουρισμό και τις εξαγωγές.
Το περιοδικό Time μάλιστα πρόσφατα ανέφερε η εξαγωγή των σαπουνόπερων είναι το «μυστικό του Τούρκου πρωθυπουργού Νταγίπ Ερντογάν» χάρη στα κέρδη που αποφέρουν στην τουρκική οικονομία. Κοινωνιολόγοι του Πανεπιστημίου του Bahçeşehir, ανήγαγαν τα σήριαλ στην ήρεμη δύναμη της τουρκικής οικονομίας.

  MAIRI LAGANA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου