Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Οι βαρόνοι των φαρμακείων πήραν τα όπλα


Κλίμα εμφυλίου επικρατεί στον κλάδο των φαρμακοποιών, καθώς όσοι εφαρμόζουν τον νόμο και λειτουργούν Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο, απειλούνται με εξοντωτικές ποινές από τα πειθαρχικά συμβούλια των συλλόγων τους, ενώ δέχονται καθημερινά απειλές και καταγγελίες από συναδέλφους τους συνδικαλιστές που αντιδρούν στις αλλαγές

Οι βαρόνοι των φαρμακείων πήραν τα όπλα
Επιβεβαίωση του... κανόνα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι απλώς δεν εφαρμόζονται αποτελεί η βίαιη καταστρατήγηση της απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων που ψηφίστηκε στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.
Την ώρα που η κρίση στην αγορά ξεπερνά κάθε προηγούμενο, τα φαρμακεία που λειτουργούν νόμιμα με το νέο ωράριο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο απειλούνται από τα πειθαρχικά συμβούλια των συλλόγων τους με εξοντωτικές ποινές, που περιλαμβάνουν υψηλά πρόστιμα και κλείσιμο, ενώ δέχονται καθημερινά απειλές από τους συνδικαλιστές συναδέλφους τους που ανθίστανται σε οποιαδήποτε αλλαγή του προστατευτικού καθεστώτος που ισχύει σήμερα.
Ηδη, την περασμένη Τετάρτη το πειθαρχικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας συνεδρίασε για να καταδικάσει όσους φαρμακοποιούς εφάρμοσαν τον νέο νόμο και άνοιξαν Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο.
Παράλληλα, διάφοροι «αγανακτισμένοι» φαρμακοποιοί γράφουν σε συγκεκριμένο blog ότι αυτό που χρειάζεται είναι «δυναμίτης» ή «γκαζάκια και μπιτόνια με βενζίνη» προκειμένου να συνετιστούν όσοι τόλμησαν να ανοίξουν εφαρμόζοντας τον νόμο, πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται να προσλάβουν σεκιούριτι. Μπροστά σε αυτό το εμφυλιακό κλίμα βρίσκεται αντιμέτωπο το κοινό και οι ασθενείς, που είναι εγκλωβισμένοι στα παιχνίδια συνδικαλιστών που προσδοκούν να πάρουν το χρίσμα του βουλευτή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Οι βαρόνοι των φαρμακείων πήραν τα όπλα
Το θέμα ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο με νόμο που ψηφίστηκε και προέβλεπε ότι «όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν το Σάββατο και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης», ενώ οι λεπτομέρειες θα ρυθμίζονταν με σχετική απόφαση έναν μήνα μετά.
Το υπουργείο Υγείας δεν εξέδωσε τη σχετική απόφαση στον χρόνο που προβλέπει ο νόμος και 12 φαρμακοποιοί καταγγέλλουν το γεγονός στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν την άμεση έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.
Οι βαρόνοι των φαρμακείων πήραν τα όπλα
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ορίζει δικάσιμο την 23η Οκτωβρίου 2011. Οι Φαρμακευτικοί σύλλογοι αντιδρούν βίαια και διατυμπανίζουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν το άνοιγμα των φαρμακείων γιατί θίγει τα μονοπρόσωπα φαρμακεία που δεν έχουν υπαλλήλους και θέλουν ποιότητα ζωής. Στις 7 Οκτωβρίου δημοσιεύεται η υπουργική απόφαση και πολλοί φαρμακοποιοί κάνουν δηλώσεις ένταξης στους συλλόγους και περιμένουν να ανοίξουν μετά την 20ή Οκτωβρίου 2011.
Ανασφάλεια
Οι σύλλογοι απειλούν ότι δεν θα καταθέσουν τις δηλώσεις στην Περιφέρεια και παραπλανούν τους φαρμακοποιούς δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας. Ο ΦΣΑ κλείνει στις 20 Οκτωβρίου, τελευταία μέρα υποβολής των δηλώσεων, και πολλοί φαρμακοποιοί δεν προλαβαίνουν να ενταχθούν στο ωράριο.
Παράλληλα, πολλοί φαρμακοποιοί -όπως καταγγέλλουν- δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα και φραστικές απειλές, ενώ συνδικαλιστές εισβάλλουν στα φαρμακεία συναδέλφων τους και τους απειλούν, με αποτέλεσμα φοβούμενοι να αποσύρουν τις δηλώσεις ένταξης. Σε άλλη περίπτωση, συνδικαλιστές στέλνουν περιπολικά για να συλλάβουν τους φαρμακοποιούς για παράβαση ωραρίου. Τα αστυνομικά όργανα δεν κάνουν συλλήψεις γιατί δεν διαπιστώνουν παράβαση.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, στις 9 Νοεμβρίου δημοσιεύεται νέα υπουργική απόφαση η οποία αλλάζει το διευρυμένο ωράριο σε καθεστώς εφημερίας, ενώ στις 22 Νοεμβρίου νέα εγκύκλιος ταυτίζει το διευρυμένο ωράριο με τις εφημερίες και βάζει ως όρο την έγκριση του ωραρίου από τις Περιφέρειες! Η Περιφέρεια όμως δηλώνει αναρμόδια...
Υψηλά πρόστιμα
  • Οι ιδιοκτήτες των φαρμακείων που εφαρμόζουν τον νέο νόμο για το άνοιγμα του επαγγέλματος παραπέμπονται στα πειθαρχικά των συλλόγων και τους επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα και «λουκέτα», ενώ μέσω διαδικτύου απειλούνται με δυναμίτες και γκαζάκια.
  • Αντιμέτωποι με πρόστιμα που φθάνουν έως 10.000 ευρώ αλλά και κλείσιμο του φαρμακείου για έναν μήνα, που μπορεί να φθάσει και για ένα ολόκληρο εξάμηνο, βρίσκονται αντιμέτωποι οι φαρμακοποιοί που -εφαρμόζοντας τον νόμο- ανοίγουν τα φαρμακεία με το νέο διευρυμένο ωράριο.
Επικρατεί τρομοκρατία
Γεράσιμος Βλάχος: «Κάνουμε αυτό που ο νόμος ορίζει. Δεν έχουμε παρανομήσει ποτέ. Δεν έχουμε σπάσει απεργία ποτέ. Ομως τώρα και εν μέσω κρίσης πρέπει να διατηρήσουμε τα φαρμακεία μας αλλά και να εξυπηρετήσουμε το κοινωνικό σύνολο. Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο και γίνεται για καθαρά συνδικαλιστικούς λόγους» θα πει ο κ. Βλάχος, το φαρμακείο του οποίου επισκέφθηκαν δύο φορές οι αστυνομικοί μετά από καταγγελία του ΦΣΑ. «Επικρατεί τρομοκρατία. Δεν καταλαβαίνω, είμαστε δύο ειδών φαρμακοποιοί; Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν τριών ειδών ωράρια κι εδώ προσπαθούμε να επιβάλουμε έναν νόμο που είναι νόμιμος»...
Σίγουρη η καταδίκη μας
Λώρη Σωτηροπούλου: «Ο Σύλλογός μας, μας έστειλε στο πειθαρχικό για κάτι που δεν είναι παράπτωμα. Δεν μας αφήνουν να δουλέψουμε, βγάζουν εγκύκλιους-μαϊμούδες, ενώ ο νόμος ισχύει από τον περασμένο Μάρτιο. Υπάρχει μια γενική τρομοκρατία από τους συνδικαλιστές που αποτρέπουν τον κόσμο να ανοίξει και να εφαρμόσει τον νόμο γιατί φοβάται» θα πει η κ. Σωτηροπούλου, η οποία θεωρεί βέβαιη την καταδίκη αυτής και των συναδέλφων της.
Απειλούν να μου βάλουν φωτιά
Σαλβατόρε Σαπορίτα: «Είμαστε νόμιμοι. Αυτό που γίνεται εδώ δεν θα συνέβαινε ποτέ στην Ιταλία. Το απαράδεκτο είναι πως υπάρχει νόμος και δεν εφαρμόζεται. Μου έχουν στείλει την αστυνομία δύο φορές. Μιλάω με συναδέλφους μου στην Ιταλία και γελάνε. Μου λένε πως είμαστε 100 χρόνια πίσω. Οι «συνάδελφοι» φαρμακοποιοί εδώ με τρομάζουν. Παίρνουν τηλέφωνο και απειλούν να βάλουν φωτιά στο φαρμακείο. Αναγκάστηκα να βάλω σεκιούριτι στο φαρμακείο για να προστατέψω και το προσωπικό. Δεν κάνω τίποτα παράνομο. Απλά ο σύλλογος μας πάει κόντρα».
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Βάζουν «μπλόκο» στη νέα εποχή
Ο εκσυγχρονισμός στο επάγγελμα του φαρμακοποιού και όχι ο προστατευτισμός ενός μοντέλου φαρμακείου που φθίνει -όχι τώρα μέσα στην κρίση- αλλά και από πιο πριν αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου της Υγείας, το μείζον θέμα των ημερών.
Οπως υποστηρίζουν, το φαρμακείο του σήμερα πρέπει να είναι μια σύγχρονη μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης όπου ο φαρμακοποιός ως υπεύθυνος και ενημερωμένος επαγγελματίας υγείας παρέχει συμβουλές για θέματα υγείας της αρμοδιότητάς του. Θεωρούν ότι είναι ανάγκη να θεσμοθετηθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν τα φαρμακεία, υπηρεσίες που σήμερα θεωρούνται παράνομες, όπως η μέτρηση της πίεσης, που ενώ γίνεται κατά κόρον στο φαρμακείο θεωρείται ιατρική πράξη και κανονικά απαγορεύεται.
Ομως, η σωστή μέτρηση και η εκπαίδευση των υπερτασικών ασθενών στη χρήση των πιεσομέτρων για το σπίτι είναι μια υπηρεσία που άξια μπορεί να παρέχει ο φαρμακοποιός στο φαρμακείο, και σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δείχνουν παθογένεια, να παραπέμπει στον γιατρό.
ΕκσυγχρονισμόςΑλλες υπηρεσίες είναι η συμβουλευτική για διακοπή καπνίσματος, τον έλεγχο του βάρους, η ορθή χρήση των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων για μια σειρά προβλημάτων, όπως το απλό κρυολόγημα, οι εποχιακές αλλεργίες, ο έλεγχος (μετρήσεις) του διαβήτη, οι απλές δερματικές παθήσεις, η βαρυστομαχιά, τα απλά τραύματα, οι μώλωπες και πολλά άλλα.
Το διευρυμένο ωράριο είναι και αυτό ένας σημαντικός παράγοντας στον εκσυγχρονισμό του φαρμακείου, για να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στο φαρμακείο και στις υπηρεσίες του απρόσκοπτα και όταν η υπόλοιπη αγορά είναι ανοιχτή. Τα θέματα που πρέπει να λυθούν είναι η έγκαιρη πληρωμή από τα ασφαλιστικά ταμεία, η επάρκεια σε φάρμακα, το ποσοστό κέρδους, οι πιστώσεις από τη φαρμακοβιομηχανία, ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας και των συνδικαλιστικών φορέων και η διά βίου εκπαίδευση.
ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
Εξηγήσεις ζητούν Ράιχενμπαχ και τρόικα
Ενόχληση εκδηλώνεται από την τρόικα και τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ για τα τεκταινόμενα στον χώρο των φαρμακείων, ενώ για το θέμα έχει λάβει γνώση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Τόσο στελέχη της τρόικας όσο και ο κ. Ράιχενμπαχ ενημερώθηκαν ότι το θέμα της απελευθέρωσης στα φαρμακεία δεν έχει ολοκληρωθεί, παρότι έχει ψηφιστεί νόμος που ρυθμίζει το ωράριο.
Αυτό που αγνοούν οι ξένοι τεχνοκράτες είναι ότι στην Ελλάδα πολλές φορές οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, αφού ο εκσυγχρονισμός της χώρας περνά μέσα από τις πολιτικές επιδιώξεις των συνδικαλιστών, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση ζήτησαν άμεση ενημέρωση για την εμπλοκή που σημειώθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που οι Ευρωπαίοι ασχολούνται με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων στη χώρα μας μετά την εμπλοκή στο θέμα των ταξί, γεγονός που είχε αναγκάσει ακόμη και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να κάνει σχετικές δηλώσεις για τα ταξί στην Ελλάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου