Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΗΠΑ: Λιγότερες οι θανατικές ποινές φέτος

Η ανθρωπότητα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την επιβολή της πιο ακραίας δικαστικής ποινής, δηλαδή αυτής του θανάτου; Όπως και να 'χει, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ενημέρωσης για τη Θανατική Ποινή (Death Penalty Information Center), το 2011 καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό θανατικών ποινών της 35ετίας στις ΗΠΑ, κάτι που αποδίδεται στην...
αυξημένη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Το 2011, καταδικάστηκαν σε θάνατο μόλις 74 άτομα σε όλες τις πολιτείες, ενώ το αντίστοιχο νούμερο το 2010 ήταν 112 και το 2000 ήταν 224.

"Είτε οφείλεται σε ανησυχία για ένα άδικο και κοστοβόρο μέτρο, είτε σε αμφιβολίες για την πραγματική ενοχή του κατηγορουμένου, ή ακόμη και στην γενική αίσθηση ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα λανθασμένα, ένα είναι το γεγονός, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τη θανατική ποινή", σχολίασε ο διευθυντής του Κέντρου, Richard Dieter.

Την σταδιακή στροφή της αμερικανικής κοινωνίας επιβεβαίωσε και πρόσφατη δημοσκόπηση, που έδειξε ότι τη θανατική ποινή υποστηρίζει σήμερα το 61% των Αμερικανών, ποσοστό υψηλό μεν, αλλά σημαντικά κατώτερο από τα ποσοστά προηγούμενων ετών.

Επιπλέον, τα τελευταία τέσσερα χρόνια αρκετές πολιτείες έχουν θέσει εκτός νόμου τη θανατική ποινή, μεταξύ των οποίων το Ιλινόις, η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσει και το Νέο Μεξικό.

Η θανατική ποινή στις ΗΠΑ κρίθηκε καθόλα συνταγματική το 1976, όταν στην απόφαση της υπόθεσης "Gregg v. Georgia", το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι επιτρέπεται, εφόσον πληρούνται κάποιες τυπικές προϋποθέσεις και δεν επιβάλλεται αυθαίρετα. Έκτοτε έχουν εκτελεστεί 1.277 θανατικές καταδίκες, το 37% εκ των οποίων στο Τέξας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου