Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Βασιλική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα





Αλήθεια, ξέρετε πώς γεννήθηκε αυτή η φράση;

 Λέγεται ότι όλοι οι Σουλτάνοι της Κωνσταντινούπολης αγαπούσαν πολύ τα σκυλιά και αυτό γιατί κάποια προφητεία έλεγε, πως όταν θαέλειπαν αυτά τα τετράποδα από τη «βασιλίδα» των πόλεων, θα κατέρρεε και η δυναστεία των σουλτάνων. Έφτασε, λοιπόν μια εποχή,που οι δρόμοι της Πόλης κατάντησαν αληθινή πληγή. Δεν μπορούσε να περπατήσει άνθρωπος σε αυτούς ιδίως τις νύχτες χωρίς να κινδυνέψει. Τα σκυλιά ορμούσαν πάνω του και τον ξέσχιζαν.

Στα 1502 επειδή το πρόβλημα παραείχε γίνει μεγάλο ο Μεγάλος Βεζύρης Αχμέτ πασάς, επιχείρησε να συμβουλέψει το Σουλτάνο να τα φαρμακώσουν. Ήταν καλοκαίρι και πολλά από αυτά είχαν λυσσάξει και ο κίνδυνος ήταν μεγάλος. Ο Σουλτάνος, όμως, έγινε έξωφρενών από την εισήγηση αυτή και έβαλε άλλο Βεζύρη στη θέση του Αχμέτ Πασά.

Επί Σελίμ Β' πάλι, ο Καϊνακτάρ πασάς, προσωπικός φίλος του πρώτου, έδωσε διαταγή να σκοτώνονται όλα τα μαύρα σκυλιά, επειδήείχε ονειρευτεί πως ένα μαύρο σκυλί τον είχε δαγκώ­σει. Όταν το έμαθε αυτό ο Σελίμ, φυλάκισε τον πασά στα μπουντρούμια του Γεντί Κουλέ.

Ο Αμπντούλ Χαμίτ αγαπούσε κι αυτός τα σκυλιά. Μα όταν το κακό παράγινε, διέταξε όλους τους Χριστιανούς που είχαν δικά τουςσκυλιά να τα περιορίσουν και να τα δένουν ενώ τα αδέσποτα να τα μαζεύουν οι αρχές και να τα στέλνουν σε κάποιο ερημονήσι τουΜαρμαρά.
         
Όμως για την προέλευση της φράσης υπάρχει και μια άλλη εκδοχή, ότι δηλαδή τη διαταγή την είχε βγάλει ο βασιλιάς Γεώργιος  Α’ γιατα αδέσποτα σκυλιά της Αθήνας.

Όπως και να έχει όμως το θέμα όλους τους ξεπέρασε ένας υπενωμοτάρχης στην Αστυνομική Περιφέρεια Δημητσάνας στα 1883.

Τι θα λέγατε λοιπόν να  γυρίσουμε στα τέλη του 19ου αιώνα . για να θυμηθούμε μαζί το επικό ευτράπελο διάγγελμα που εξεδόθη από τον Αστυνομικό Διευθυντή  υπενωμοτάρχη Εμμανουήλ Λαγουδάκη προς τους δημότες της Δημητσάνας και όχι μόνον; Επιβιβαστείτε λοιπόν στη μηχανή του χρόνου και ας βρεθούμε στην. Δημητσάνα Αρκαδίας το 1883 για να διαβάσουμε μαζί με τους πολίτες της και τις λοιπές αρχές την παρακάτω αναρτώμενη εγκύκλιο διαταγή που υπάρχει στην βιβλιοθήκη της Δημητσάνας και έχει συνταχθεί την3η Δεκεμβρίου 1883 από τον τότε Αστυνομικό Διευθυντή Εμμ. Λαγουδάκη υπενωμοτάρχη.

(Τηρήθηκε η ορθογραφία και σύνταξη του πρωτοτύπου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου