Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

«Πώς έμπλεξα με το κύκλωμα»



Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός-Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


«Γνώριζα, αλλά σιωπούσα…». Αυτή η φράση αποτελεί το σημείο αναφοράς γύρω από το οποίο ξεδιπλώνονται οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί της γυναίκας-«εγκεφάλου» του μεγάλου κυκλώματος μαστροπείας που εκμεταλλευόταν αλλοδαπές γυναίκες.
Πριν από λίγες ημέρες, η φυγόδικη Ζωή Δαμάσκου παρουσιάσθηκε αυτοβούλως ενώπιον του ανακριτή, λέγοντας τη δική της αλήθεια για τη συμμετοχή στο «ροζ κύκλωμα» με τους πελάτες υπεράνω υποψίας, που φέρεται να διηύθυνε η ίδια μαζί με τον ήδη προφυλακισμένο σύζυγό της, Γιώργο Γαβαλάκη.
Στο απολογητικό της υπόμνημα που φέρνει στο φως σήμερα η zougla.gr αποκαλύπτονται οι λόγοι της… σιωπής της, ο ακριβής ρόλος της αλλά και οι δραστηριότητες των υπόλοιπων μελών της εγκληματικής -κατά το κατηγορητήριο- οργάνωσης.
Πριν γνωρίσω τον Γιώργο
Εξιστορώντας την πορεία της ζωής της, η 56χρονη γυναίκα κάνει εκτενή αναφορά στον πρώτο της γάμο, τον οποίο παρουσιάζει ως… μαρτύριο.
Παντρεμένη σε πολύ μικρή ηλικία, μόλις 19 ετών, απόκτησε τρία παιδιά. Ο γάμος της όμως δεν έμελλε να διαρκέσει πολύ, καθώς ο σύζυγός της τής φερόταν βάναυσα, χωρίς να δίνει καμία απολύτως σημασία στα παιδιά τους.
Υπό αυτές τις συνθήκες αναγκάστηκε να χωρίσει και  να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ανατροφή και τη διαβίωση των τριών τέκνων της.
«Εργάστηκα πολύ σκληρά κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς δεν είχα την παραμικρή βοήθεια από τον πρώην σύζυγό μου» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η πρώτη επαφή με το κύκλωμα
Επόμενη «στάση» της ζωής της αποτελεί η γνωριμία της με τον Γιώργο Γαβαλάκη. Η Δαμάσκου τον ερωτεύτηκε και αποφάσισε να τον παντρευτεί πριν από αρκετά χρόνια.
Εξαιτίας των ελάχιστων οικονομικών δυνατοτήτων τους αλλά και προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, ο Γαβαλάκης απασχολείται από το 2009 περιστασιακά ως οδηγός «καλλιτεχνικού» γραφείου, συμπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο το εισόδημά της οικογένειας.
Η υγεία του όμως επιδεινώνεται σε τέτοιο βαθμό, που, σύμφωνα με τα όσα επικαλείται η 56χρονη, αποφασίζει να σταματήσει να εργάζεται ως οδηγός και αρχίζει να ασχολείται με τη δημοσίευση στον Τύπο διαφόρων αγγελιών για ερωτικά ραντεβού.
Μάλιστα, τη δραστηριότητά του αυτή την εκμυστηρεύτηκε από την πρώτη στιγμή στη σύζυγό του.
«Με καθησύχαζε, λέγοντάς μου ότι δεν έκανε τίποτε περισσότερο από μια απλή διαμεσολάβηση. Ούτε εγώ ήθελα αλλά ούτε και εκείνος να γνωρίζω περισσότερα» αναφέρει σχετικά.
«Έκανα τα στραβά μάτια»
Η Δαμάσκου, αν και, όπως υποστηρίζει, διαφώνησε με την καινούργια «εργασία» του συζύγου της, η μάχη της επιβίωσης την ανάγκασε να αποδεχθεί αυτή τη νέα δραστηριότητα και να σιωπήσει.
Η ίδια πάντως ισχυρίζεται ότι αρνήθηκε κατηγορηματικά να συμμετάσχει στις «ροζ» ασχολίες του συζύγου της.  
«Το μόνο μου παράπτωμα είναι ότι γνώριζα τη δραστηριότητα του συζύγου μου, χωρίς οπωσδήποτε να γνωρίζω πρόσωπα και καταστάσεις γύρω απ’ αυτή» επισημαίνει.
«Άδικες οι κατηγορίες»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η Δαμάσκου χαρακτηρίζει ανυπόστατα και αυθαίρετα τα συμπεράσματα των διωκτικών αρχών περί ηγετικού ρόλου της στην οργάνωση. Θεωρεί ότι η αστυνομία βασίζεται σε ανύπαρκτα στοιχεία, εικασίες, υπόνοιες, αστυνομικές πληροφορίες και σενάρια, χωρίς να έχει αξιολογήσει τον πρότερο βίο της.
Παράλληλα, επικαλούμενη την κακή κατάσταση της υγείας της, τονίζει πως δεν ήταν σε θέση να συμμετέχει με κανέναν τρόπο στην οργάνωση. Τόσο αυτή όσο και τα παιδιά της.
«Τι συμμετοχή να έχω εγώ, που ήμουνα κλινήρης και ελαφρά μετακινούμενη για περισσότερο από εννέα μήνες, όταν τον Ιούλιο του 2010 εγχειρίσθηκα εξαιτίας συντριπτικού κατάγματος; Πώς συνέδραμα τον σύζυγο ή τις παράνομες δραστηριότητές του, όταν δεν μπορούσα ούτε καν να περπατήσω;» αναρωτιέται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την απολογία της στον ανακριτή, η Ζωή Δαμάσκου αφέθηκε ελεύθερη με την επιβολή περιοριστικών όρων. 

Δείτε το απολογητικό υπόμνημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου