Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 250 ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΜΕ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ

Δύο εταιρείες εισαγωγής διέθεσαν σε Έλληνες πλαστικούς χειρουργούς 250 - 260 ύποπτα εμφυτεύματα της ΡΙΡ, από τα οποία, έχει επιβεβαιωθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν μόνο 15 - 20.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα των "Νέων", οι εταιρείες λειτουργώντας καθόλα νόμιμα και παρέχοντας σήμερα τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, από το 2009 έως τον Απρίλιο του 2010, οπότε και ανακλήθηκαν με απόφαση του ΕΟΦ και του Υπουργείου Υγείας, εισήγαγαν στην Ελλάδα τα εν λόγω εμφυτεύματα.

Τη χρήση των εμφυτευμάτων στη χώρα μας επιβεβαιώνει η απόφαση του ΕΟΦ, με ημερομηνία 14 Απριλίου 2010, βάσει της οποίας ζητήθηκε η ανάκληση των ενθεμάτων.

Στην απόφαση δεν περιέχεται ο ακριβής αριθμός των ενθεμάτων που διακινήθηκαν ούτε αποσαφηνίζεται αν χρησιμοποιήθηκαν όλα. Ωστόσο, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γ. Τούντας, έχουν ζητηθεί αναλυτικά στοιχεία για την ακριβή ποσότητα των ενθεμάτων που έφτασαν στην Ελλάδα, πόσα από αυτά διακινήθηκαν και ποιοι ήταν οι γιατροί που τα προμηθεύτηκαν και τελικά τα χρησιμοποίησαν.

Η πρώτη από τις εταιρείες διακίνησε τα συγκεκριμένα ενθέματα για περίπου 4 μήνες το 2009, προωθώντας περίπου 50 - 60 ζεύγη.

Τον Αύγουστο του 2009, η ΡΙΡ όρισε αποκλειστικό αντιπρόσωπο τη δεύτερη εταιρεία, η οποία ως τις 14 Απριλίου του 2010, είχε διακινήσει περίπου 200 ζεύγη.

Τα εν λόγω ενθέματα στοιχίζουν 500 - 600 ευρώ το ζεύγος, όταν πιο "δημοφιλείς" μάρκες κόστιζαν από 800 έως 1.200 ευρώ. Ωστόσο, η χαμηλή τιμή τους δεν θεωρήθηκε τεκμήριο κακής ποιότητας, δεδομένου ότι υπήρχαν κι άλλης εταιρείας ενθέματα στο εμπόριο, με ανάλογη τιμή.

Υποχρεωτικός ο επανέλεγχος

Οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες, να ελέγξουν στο καρτελάκι τους, εάν αναγράφεται η ένδειξη Poly Implant Prothese - France, που αντιστοιχεί στα ενθέματα με τη βιομηχανική σιλικόνη. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται η ένδειξη αυτή, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Σημειώνεται πάντως, ότι ακόμη κι αν μία γυναίκα έχει χάσει το καρτελάκι της, μπορεί να απευθυνθεί στον γιατρό της, που θα έχει κρατήσει το αντίγραφο.

Όπως αναφέρουν, ο επανέλεγχος συνίσταται να γίνεται μία φορά τον χρόνο, καθώς τα ενθέματα σιλικόνης έχουν γενικός ποσοστό ρήξης κάτω από 1% με 2%.

Ειδικά αυτά της ΡΙΡ, σημείωσαν ποσοστό ρήξης 10% μέσα στον πρώτο χρόνο, σύμφωνα με την Βρετανική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής.

Πάντως, κάθε γυναίκα που έχει εμφυτεύματα σιλικόνης στο στήθος της, πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό της, εάν δει το σχήμα του στήθους της να αλλάζει, ή να παρουσιάζει κοκκινίλα ή πόνο ή φλεγμονή.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου