Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΣ κ.ΡΕΣΛΕΡ

Mε αφορμή την επίσκεψή του υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελαρίου της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, στη χώρα μας, εν μέσω σεναρίων χρεοκοπίας και «κουρέματος» του χρέους της Ελλάδας, το Newpost.gr σκιαγραφεί το προφίλ του επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP).

Ο Φίλιπ Ρέσλερ γεννήθηκε πριν από 38 χρόνια στο νότιο Βιετνάμ. Ένα ζευγάρι Γερμανών τον υιοθέτησε (κι ενώ είχε άλλα δύο βιολογικά παιδιά) από το ρωμαιοκαθολικό ορφανοτροφείο, το οποίο τον φιλοξενούσε και τον πήρε μαζί του στη Γερμανία σε ηλικία εννέα μηνών. Μεγάλωσε στο Αμβούργο και στο Αννόβερο. Υπηρέτησε στο στρατό ως υποψήφιος στρατιωτικός γιατρός, ενώ στη συνέχεια σπούδασε Ιατρική στο Αννόβερο και πήρε ειδικότητα στο νοσοκομείο των Ομοσπονδιακών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αμβούργο. Είναι παντρεμένος κι έχει δύο κόρες.

Ο σοσιαλδημοκράτης πατέρας και η άνοδος στην ηγεσία των Φιλελευθέρων

Σε ηλικία τεσσάρων ετών οι γονείς του χώρισαν ο Φίλιπ έμεινε με τον πατέρα του, αξιωματικό του γερμανικού στρατού και φανατικό σοσιαλδημοκράτη. Παρά την επιρροή που άσκησε πάνω του, ο Φίλιπ Ρέσλερ ακολούθησε διαφορετική πορεία. «Είδα στην αρχή τους "Γιούζος", τη νεολαία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, αλλά ήταν πολύ αριστερά. Στο σχολείο, με την ιστορία, απέκτησα μια διαφορετική οπτική σχετικά με τη διαφώτιση. Εκτίμησα κυρίως πράγματα όπως, να αμφισβητείς, να μην αποδέχεσαι να σου επιβάλλουν μια άποψη. Έτσι προσέγγισα την πολιτική των Φιλελευθέρων, πήγα στη νεολαία τους και έμεινα» είπε χαρακτηριστικά ο μελλοντικός πρόεδρός τους.

Ο Φίλιπ Ρέσλερ ήταν μέλος του FDP από τα 18 του χρόνια. Από το 2003 ως το 2009 πραγματοποίησε ανοδική πορεία σε αξιώματα στην Κάτω Σαξονία (βουλευτής, επικεφαλής της ΚΟ του FDP και υπουργός Οικονομικών, Εργασίας και Μεταφορών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του κρατιδίου). Από τον Οκτώβριο του 2009 έως το Μάιο του 2011 διετέλεσε υπουργός Υγείας της Γερμανίας, μέχρι που διαδέχθηκε τον Ράινερ Μπρούντερλε στο υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας και τον Γκίντο Βεστερβέλε στην προεδρία του FDP και στη θέση του αντικαγκελαρίου της χώρας.

Τι απαντά σε όσους τον χαρακτηρίζουν φιλόδοξο; «Φιλόδοξος; Αυτό έχει μια χροιά σπασίκλα και τέτοιος δεν είμαι. Για αυτό και προσπαθώ να είμαι χαλαρός και να χαίρομαι τη ζωή μου. Αλλά στους στόχους μου είμαι οπωσδήποτε προσηλωμένος».

Όταν είχε αναλάβει υπουργείο -για πρώτη φορά- στην κυβέρνηση του Βερολίνου, όπως λέει, δείχνει ότι «η Γερμανία είναι μία φιλελεύθερη, ανοιχτή και ανεκτική χώρα». Δεν χρησιμοποίησε ποτέ την καταγωγή του στην πολιτική αντιπαράθεση.

Σκληρή στάση κατά της Ελλάδας και «τιμωρία» στο Βερολίνο

Ο Ρέσλερ τέθηκε επικεφαλής του δεύτερου πόλου του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού υπό την Άγκελα Μέρκελ κι ενώ ο συνασπισμός βρισκόταν εν μέσω πολιτικής κρίσης. Γι' αυτό, εξάλλου, και το FDP αποφάσισε την αλλαγή ηγεσίας, απομακρύνοντας τον Γκίντο Βεστερβέλε.

Τα πράγματα όμως δεν πάνε καθόλου καλά για το FDP, με ενδεικτική την πρόσφατη πανωλεθρία στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου. Η σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας, η συζήτηση περί συντεταγμένης χρεοκοπίας που ο ίδιος ο Ρέσλερ έφερε στο προσκήνιο, προφανώς αποδοκιμάστηκε από τους ψηφοφόρους, ενώ είχε προκαλέσει και την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τον συνέτισε με βάση την κυβερνητική «ιεραρχία».

Ο ευρωσκεπτικιστής επικεφαλής του FDP, εξάλλου, σε αντίθεση με την Μέρκελ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να είναι απαγορευτική η ιδέα μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Αναλυτές στο Βερολίνο σημειώνουν ότι οι πολίτες, που γνωρίζουν πολύ καλά πόσο ωφελείται η Γερμανία από το κοινό νόμισμα, «τιμωρούν όσους προσπαθούν να θυσιάσουν το ευρώ στο βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων». Και αυτό ο Ρέσλερ κατάλαβε ότι θα το πληρώσει και γι' αυτό λίγες μέρες μετά το βατερλώ του Βερολίνου «μάζεψε» τις δηλώσεις του, τασσόμενος υπέρ της σωτηρίας της Ελλάδας με κάθε τρόπο.

Τα πρόσφατα σχόλια, πάντως, που είχε κάνει ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Γιώργος Χατζημαρκάκης, για τον Φίλιπ Ρέσλερ, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και υποτιμητικά...

Βαγγέλης Βιτζηλαίος


(Με πληροφορίες από Deutsche Welle)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου