Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ποιοι θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων; Πώς υπολογίζεται και πότε καταβάλλεται;

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούνται να λάβουν δώρο τα Χριστούγεννα.

Ολόκληρο το δώρο, δικαιούνται οι εργαζόμενοι, που η σχέση εργασίας τους στον ίδιο εργοδότη, είχε διάρκεια χωρίς διακοπή, από την 1η Μαΐου μέχρι...
και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Για τον υπολογισμό, λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Όσοι αμείβονται με μισθό, λαμβάνουν δώρο ίσο με το μισθό ενός μήνα και όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο λαμβάνουν ως δώρο 25 ημερομίσθια.

Για τους εργαζόμενους για τους οποίους, η σχέση με τον εργοδότη διήρκεσε, για οποιοδήποτε λόγο, λιγότερο χρονικό διάστημα, το δώρο είναι ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης. Σε αυτή τη περίπτωση, το δώρο υπολογίζεται ως τα 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες.

Το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται υποχρεωτικά μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος παρά μόνο σε χρήμα.

Στο χρονικό διάστημα που προσμετρείται για την καταβολή του δώρου συνυπολογίζονται οι μέρες της κανονικής άδειας, της άδειας τοκετού, σπουδών και λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει σχετική γνωμάτευση από τον ασφαλιστικό φορέα. Δεν υπολογίζονται, οι ημέρες άδειας άνευ αποδοχών και οι συνδικαλιστικές άδειες.

teras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου