Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Αποφυλακίζονται πάνω από 1.000 κρατούμενοι


Η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο για για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, προβλέπει την αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές εώς 10 χρόνων κάθειρξης. Εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που δεν σχετίζονται με το δημόσιο οικονομικό συμφέρον όπως περιπτώσεις καταχραστών δημοσίου χρήματος ή φοροφυγάδες.

Η τροπολογία περιλαμβάνει μέτρα προσωρινού χαρακτήρα -θα εφαρμοστεί μόνο μια φορά και δεν θα έχει διαχρονικό χαρακτήρα- και αφορά τους ήδη καταδικασθέντες και αυτούς που δεν έχουν φυλακιστεί, αλλά εκκρεμούν σε βάρος τους διώξεις για ήσσονος σημασίας αδικήματα και ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατηγορία, κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια απολύονται ως εξής:
  • Εάν η ποινή έχει διάρκεια έως 3 χρόνια, απολύονται εφόσον έχει εκτιθεί το 1/10 της ποινής.
  • Για ποινές άνω των 3 χρόνων και έως 5 χρόνια, εφόσον έχει εκτιθεί το 1/5 της ποινής.
  • Για ποινές μεγαλύτερες των 5 χρόνων και έως 10 χρόνια, εφόσον έχει εκτιθεί το 1/3 της ποινής.
Σύμφωνα με την τροπολογία «η απόλυση γίνεται υπό τον όρο ότι μέσα στην επόμενη τριετία οι απολυθέντες δεν θα τελέσουν νέο αδίκημα. Σε αντίθετη περίπτωση θα εκτίσουν σωρευτικά τη νέα ποινή μαζί με την παλαιότερη για την οποία απολύθηκαν. Ο όρος αυτός έχει, ταυτόχρονα, αντεγκληματικό και προληπτικό χαρακτήρα, αφού κάποιος μετά την απόλυση πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην καθημερινή του συμπεριφορά».
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατηγορία παραγράφονται ποινές μέχρι ενός έτους, μετατρέπονται ποινές φυλάκισης σε χρηματικές και παραγράφεται το αξιόποινο ήσσονος απαξίας πλημμελημάτων και πταισμάτων.
 
  M AIRI LAGANA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου