Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Πάνω από 300.000 τα νοικοκυριά σε στάση πληρωμών

Πάνω από 300.000 τα νοικοκυριά σε στάση πληρωμών
Αυξάνει επικίνδυνα ο αριθμός των ελληνικών νοικοκυριών, τα οποία εκφράζουν αδυναμία τακτοποίησης των μηνιαίων υποχρεώσεων τους προς τις τράπεζες.
Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις της αγοράς, πλέον έχουν σπάσει το φράγμα των 300.000 κι οδεύουν ολοταχώς προς τα 400.000. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι το ύψος των επισφαλειών έχει σπάσει με τη σειρά του το όριο του 13% και οδεύει προς το 14%.
Ακόμα και τα συνήθη τρικ, που εφαρμόζουν οι τράπεζες, για να καλύψουν το πρόβλημα, όπως, για παράδειγμα, αυτό που έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση των όρων δανεισμού (πχ επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, με παράλληλη μείωση της μηνιαίας δόσης), πλέον δεν αποδίδουν. Κι αυτό γιατί τα νοικοκυριά δεν είναι σε θέση, πολλές φορές, να εξυπηρετήσουν ούτε τη νέα ρύθμιση για πάνω από μια ή δύο το πολύ δόσεις. Οπότε η ρύθμιση αποδεικνύεται δώρο – άδωρο. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται ήδη στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι η έκθεση της BlackRock που θα περιγράψει το πρόβλημα με τον πλέον παραστατικό τρόπο.

  MAIRI LAGANA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου