Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Τελεσίγραφο για 25.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα

Την απαίτηση να απολυθούν 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα μεταφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση -σύμφωνα με πληροφορίες- οι εκπρόσωποι της τρόικας, που φτάνουν σήμερα στην Αθήνα, μετά την αποτυχία εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας όπως προκύπτει και....


από τα στοιχεία της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου που δόθηκε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο. Το αναθεωρημένο Μνημόνιο που έχει υπογραφεί από τα τέλη Οκτώβρη, προβλέπει νέα μέτρα για τα έτη 2013 και 2014 ύψους 7 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί λειτουργοί, ένστολοι κ.τ.λ.) όπως επίσης και μειώσεις στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Προβλέπει επίσης τη μονιμοποίηση του τέλους ακινήτων, η οποία θα θεσμοθετηθεί τον Μάρτιο στο φορολογικό νομοσχέδιο, το «σαρωτικό» άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων με πωλήσεις ΔΕΚΟ.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς, θα ζητήσουν μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα ακόμα και μέσα από «τροποποίηση» της εθνικής συλλογικής σύμβασης καθώς και ελάφρυνση των επιχειρήσεων από τις εισφορές. Παράλληλα θα συζητηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ σε όσα ταμεία έχουν προβλήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα θα θέσει ζήτημα για τη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Η αναλογία προσλήψεων -αποχωρήσεων στο Δημόσιο αναμένεται να γίνει «1 προς 10»
Μετά τα αρνητικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, οι εκπρόσωποι των δανειστών -όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές- είναι προετοιμασμένοι να ζητήσουν απολύσεις υπαλλήλων κυρίως από καταργούμενους φορείς και οργανικές μονάδες του Δημοσίου. Οπως αποκαλύπτεται στο κείμενο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου, ο στόχος για την «εργασιακή εφεδρεία» που είχε συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2011 αφορούσε συνολικά 30.000 υπάλλήλους, εκ των οποίων 15.000 που θα έπρεπε να τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και 15.000 εργαζόμενους που θα χαρακτηρίζονταν πλεονάζον προσωπικό και θα «έμπαιναν» σε «εφεδρεία» για έναν χρόνο και μετά θα απολύονταν.

Το πρώτο δείγμα από την εφαρμογή της εφεδρείας δείχνει ότι από 8.023 μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει από τις 6 Οκτωβρίου -ημερομηνία που ξεκίνησε η συζήτηση του νόμου 4.024/2011- μόνο 643 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία και οι υπόλοιποι 7.360 υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2011 μετά την εφαρμογή της εφεδρείας και στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, οι εργαζόμενοι από το σύνολο του δημοσίου που θα ενταχθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς δεν θα ξεπεράσουν τους 4.000 συνολικά. Σε εφεδρεία αναμένεται να «μπουν» από την 1η Ιανουαρίου του 2012, για έναν χρόνο και μετά θα απολυθούν, περίπου 700 υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ από τους 40 συγχωνευόμενους και καταργούμενους οργανισμούς.
Λόγω της απόκλισης από τον στόχο των 30.000 «εφέδρων», αφού υπολογίζεται ότι θα υπολείπονται περίπου 14.000 έφεδροι και 11.000 υπάλληλοι που θα έπρεπε να τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα θέσουν το θέμα της απόλυσης 25.000 δημοσίων υπάλλήλων.

Οι εκπαιδευτικοί
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει υπόψη των δανειστών την ενεργοποίηση της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας και στους εκπαιδευτικούς από τα τέλη της σχολική χρονιάς, με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των εφέδρων.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, επεξεργάζεται παράλληλα και σχέδιο απολύσεων υπάλληλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον «στενό» και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που έχουν προσληφθεί τα δύο τελευταία χρόνια.

ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Επέκταση σε φορείς ή διοικητικές μονάδες
Επέκταση της εφεδρείας και το 2012 σε φορείς ή διοικητικές μονάδες του Δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα ανασυγκροτηθούν, αναθεώρηση του βαθμολογίου σε περίπτωση που επηρεάζει την αύξηση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και μείωση των συμβασιούχων προβλέπει η 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Οι μετατάξεις εφέδρων καθώς και οι μετακινήσεις προσωπικού από δημόσιους οργανισμούς στις κεντρικές υπηρεσίες του Δημοσίου θα εκλαμβάνονται ως νέες προσλήψεις και θα δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο.

Η συμφωνία περιγράφει ότι θα ισχύσει ο κανόνας «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» σε όλο το Δημόσιο χωρίς εξαιρέσεις, και προβλέπει τη δημοσίευση μελέτης από την ελληνική κυβέρνηση, που θα παρουσιάζει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στελέχωσης του Δημοσίου μέχρι το 2015. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων αναμένεται να μειωθεί από «1 προς 5» τουλάχιστον στο «1 προς 10» για τα επόμενα χρόνια, με παράλληλη μείωση του εποχικού
προσωπικού στο Δημόσιο.

Ρεπορτάζ : Νίκος Β. Τσίτσας
(από το Έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου