Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Οι επιτροπές της ντροπής


 
Έντονο παρασκηνιακό «παιχνίδι» φαίνεται να παίζεται πίσω από την πλάτη ορισμένων αναπήρων, οι οποίοι βλέπουν τα επιδόματά τους να κόβονται κάτω από...
αδιευκρίνιστες συνθήκες και ω του θαύματος να εμφανίζονται σε ανυπόγραφα έγγραφα επίσημων φορέων ότι είναι υγιείς και ικανοί να δουλέψουν.
Αφορμή για το σημερινό ρεπορτάζ της zougla.gr στάθηκε η απίστευτη καταγγελία της κυρίας Άννας Βενέτη, μιας 50χρονης γυναίκας, η οποία ούσα παραπληγική είδε ξαφνικά το επίδομα που έπαιρνε «να κάνει φτερά», παρά το γεγονός ότι εκείνη ήταν και παραμένει ανάπηρη.
Το ατύχημα
Το 1984, έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα στην Άνδρο, η κυρία Βενέτη μεταφέρεται στο νοσοκομείο Κ.Α.Τ.. Εκεί διαπιστώνεται ότι πάσχει από βαριά παραπληγία με συντριπτικό κάταγμα Ο1 σπονδύλου.
Απόρροια του ατυχήματος είναι η καθήλωσή της σε αναπηρικό αμαξίδιο. Σε απελπιστική ψυχολογική κατάσταση υποβάλλεται σε πολλαπλές εξετάσεις από υγειονομικές επιτροπές, διεκδικώντας επίδομα αναπηρίας, προκειμένου, δεδομένης της καταστάσεώς της, να ζήσει αξιοπρεπώς.
Να λάβει, δηλαδή, το προβλεπόμενο επίδομα. Εν τέλει, της χορηγείται επίδομα ύψους 600 ευρώ, το οποίο, για να συνεχίσει να λαμβάνει, οφείλει να περνάει από υγειονομική επιτροπή κάθε τρία χρόνια, ώστε να διαπιστώνεται ότι η κατάστασή της υγείας της παραμένει σταθερή και ότι… δεν βελτιώνεται.
Οι… «υγειονομικές» επιτροπές
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε την «εξυπηρέτηση» που είχε -όπως καταγγέλλει- η κυρία Βενέτη στις υγειονομικές επιτροπές. Όπως χαρακτηριστικά λέει, οι γιατροί τής έσκιζαν (!) τα ρούχα με νυστέρι, για να εξετάσουν τους μυς της, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που χρησιμοποιούσαν καρφίτσες ή παραμάνες χωρίς πρώτα να τις αποστειρώσουν, όπως άλλωστε προτάσσουν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.
«Με προσέβαλαν, ρωτώντας με αν είμαι εγγράμματη ή αγράμματη, ενώ δεν είχαν ανθρώπους να με μεταφέρουν από το αμαξίδιο στο κρεβάτι. Πάλι καλά που ήταν η μητέρα μου μαζί μου» καταλήγει.
Θαύμα, θαύμα!
Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς εντυπωσιακή εμφανίζεται να είναι η «πορεία» που ακολουθεί στη συνέχεια το ποσοστό αναπηρίας της 50χρονης γυναίκας. Ξαφνικά αρχίζει να «συρρικνώνεται» από μόνο του.
Ενώ όλες οι επιτροπές αποφαίνονται ότι το ποσοστό αναπηρίας της κυρίας Βενέτη βρίσκεται στο 86%, η επιτροπή που συνεδριάζει στις 28 Φεβρουαρίου του 2008 αποφασίζει ότι το ποσοστό πέφτει στο 85%. Μικρή η διαφορά, θα πείτε. Ας δούμε όμως τη συνέχεια…
Πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω επιτροπή, παρόλο που ρίχνει το ποσοστό κατά μία μονάδα, αποφασίζει ότι η 50χρονη, ως άτομο ανίκανο για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα, θα παραλαμβάνει ένα επιπλέον επίδομα της τάξεως των 152 ευρώ.
Την 1η Σεπτεμβρίου του 2011 καταργούνται όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούν στους Φ.Κ.Α., στις νομαρχίες και το Δημόσιο, καθώς με τον καινούργιο νόμο ιδρύεται το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Η κυρία Βενέτη πληροφορείται ότι πρέπει να περάσει από υγειονομική επιτροπή του ΚΕ.Π.Α..
Με το πέρας της εξέτασης, η επιτροπή εκδίδει την απόφασή της, βάσει της οποίας διαπιστώνεται ότι η 50χρονη γυναίκα πάσχει από παραπληγία απότοκος εκρηκτικού κατάγματος Ο1 σπονδύλου, αλλά έχει ποσοστό αναπηρίας 80% και όχι 85%! Μια εξήγηση για το πώς μπορεί να σημειώθηκε αυτό το... θαύμα μπορεί να δοθεί από το γεγονός ότι, όσο μικραίνει το ποσοστό αναπηρίας, περικόπτεται και το επίδομα...

«Ήταν η μόνη επιτροπή που μου φέρθηκε ανθρώπινα. Το περίεργο, όμως, είναι ότι μου έριξαν το ποσοστό αναπηρίας και έκριναν ότι τώρα, στα 50 μου, είμαι ικανή να εργαστώ» αναφέρει σχετικά η 50χρονη.
Παράλληλα, στη γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας αναφέρεται ότι η 50χρονη, ενώ πριν από τρία χρόνια είχε κριθεί ανίκανη για βιοποριστικά επαγγέλματα, ξαφνικά κρίνεται… ικανή, ενώ πολλά ερωτήματα εγείρει το γεγονός πως η επίσημη απόφαση του Ι.Κ.Α. δεν φέρει καμία υπογραφή από τον διευθυντή αναπηρίας & Ι.Ε ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Αυτό κι αν είναι δυσεξήγητο…  
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου