Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Φυλές και μαφίες των φυλακών


Προσδιορίζονται συνήθως ανάλογα με τη χώρα καταγωγής τους και καθεμία συσπειρώνεται γύρω από έναν αρχηγό, που επιβάλλεται βάσει της δύναμής του και του αριθμού των υποστηρικτών του

Φυλές και μαφίες των φυλακών
Στις φυλακές ζουν και βασιλεύουν οι? αδελφότητες, που προσδιορίζονται συνήθως με φυλετικά χαρακτηριστικά. Αλβανοί, ρωσόφωνοι, Ρώσοι και Ρωσοπόντιοι, Αραβες, Ασιάτες, Αφρικανοί και φυσικά Ελληνες είναι σε γενικές γραμμές οι «φυλές» των φυλακών, που όλες έχουν αρχηγούς, που επιβάλλονται βάσει της δύναμής τους και του πληθυσμού τους.
Στις αντρικές φυλακές, που είναι περισσότερες από τις γυναικείες, κουμάντο κάνουν οι «αρχηγοί» κάθε εθνότητας, που αναδύονται στην «εξουσία» της φυλακής περίπου όπως και οι αρχηγοί των κομμάτων. Αυτός που έχει τους περισσότερους οπαδούς κάνει κυβέρνηση! Οι αρχηγοί σπάνια ερίζουν. Συνήθως βρίσκουν σημεία συνεννόησης μεταξύ τους.
Στις γυναικείες φυλακές, τα πράγματα είναι πιο απλοποιημένα. Αρχηγοί είναι πάντα οι ισοβίτισσες κρατούμενες, οι οποίες, μεταξύ των άλλων αγαθών που έχουν έναντι των υπολοίπων, απολαύουν ακόμη και ειδικών προνομίων? θηλυκότητας, όπως είναι οι μπότες με ψηλά τακούνια, παρά το γεγονός ότι τα τακούνια είναι είδος απαγορευμένο στη φυλακή!
«Κάποιος πρέπει να έχει τα ηνία της ομάδας του στη φυλακή. Είναι ο αρχηγός της, που δεν αρκεί μόνο να είναι δυνατός, αλλά πρέπει να συγκεντρώνει και άλλα χαρακτηριστικά για να τον σέβονται και να επιβάλλεται στους άλλους. Παλιά ήταν ο Βαγγέλης Ρωχάμης. Πήγαιναν πολλοί πίσω από το όνομά του. Σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα?.» δήλωσε παλιός σωφρονιστικός υπάλληλος που υπηρέτησε χρόνια σε φυλακές της περιφέρειας.
Φυλές και μαφίες των φυλακών
Μπαίνουν μπροστά
Στις αντρικές φυλακές, κάθε «αδελφότητα» έχει τους δικούς της αρχηγούς, οι οποίοι συνήθως μπαίνουν μπροστά όχι μόνο στους «τσαμπουκάδες», αλλά και στις διεκδικήσεις των κρατουμένων. Οι αρχηγοί επιβάλλονται στα μέλη της ομάδας βάσει δικών τους νόμων, που πολλές φορές τους καθορίζουν τα τοπικά χαρακτηριστικά που κάθε εθνότητα κουβαλάει μαζί της. Χαρακτηριστικά που παίζουν ρόλο και στην ανάδειξη του αρχηγού της κάθε ακτίνας.
Οι Αλβανοί έχουν τους περισσότερους αρχηγούς, που εναλλάσσονται στην ηγεσία τους συνεχώς. «Αρχηγός τους γίνεται αυτός που μπορεί να σε ''κεράσει'' τα περισσότερα. Δηλαδή να εξασφαλίσει στους δικούς του κάθε φορά κάτι περισσότερο από τον προηγούμενο αρχηγό» είπε βαρυποινίτης του Κορυδαλλού.
Φυλές και μαφίες των φυλακών
Και συμπλήρωσε ότι «οι Αλβανοί είναι φατρίες, που χωρίζονται ακόμη και μέσα στις φυλακές σε βόρειους και νότιους, ανάλογα με τις περιοχές καταγωγής τους. Είναι άνθρωποι που κουβαλάνε μαζί και τις βεντέτες τους, έχουν αντιζηλίες μεταξύ τους, ενώ πολλοί συνεργάζονται εύκολα με την αστυνομία». Πολλοί είναι μέσα για βαριά αδικήματα, όπως δολοφονίες, «σκληρά» ναρκωτικά και όπλα.
Οι ρωσόφωνοι -Ελληνοπόντιοι, Γεωργιανοί, Ουκρανοί, Ρώσοι- έχουν έναν αρχηγό που τον σέβονται, τον εκτιμούν και σπάνια τον αλλάζουν. Εχουν βαθμίδες, που τις καταλαμβάνει πάντα ο καλύτερος. Οι Κούρδοι κουμαντάρουν σχεδόν όλους τους Aραβες και πολλούς Aφρικανούς, αν και τελευταία εκφράζεται μια τάση των Aλγερινών και γενικά των Bορειοαφρικανών να αυτονομηθούν. Ως αρχηγός τους υπερισχύει εκείνος που κάνει τα περισσότερα για την ομάδα του.
Πακιστανοί, Φιλιππινέζοι, Ινδοί και γενικά οι Ασιάτες κρατούμενοι υποτάσσονται στους Αραβες, ενώ το ίδιο ήπιοι -ίσως περισσότερο από όλους τους άλλους- εμφανίζονται γενικά οι Αφρικανοί.
Παράλληλα, όπως είπαν στο «Εθνος της Κυριακής» κρατούμενοι, «στις φυλακές ισχύει το σύστημα της ''αυτοβίωσης''. Εχουμε την αγορά του? Αλ Χαλίλι. Ναρκωτικά και κινητά πουλάνε οι κρατούμενοι. Αν κάποιος έχει δύο ή τρεις συσκευές ή περισσότερα ναρκωτικά από όσα χρειάζεται, τότε τα πουλάει στους συγκρατούμενούς του. Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση. Τις αυξάνουμε ή τις μειώνουμε μόνοι μας»!...
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ
Είναι λιγότεροι σε αριθμό, αλλά έχουν τον έλεγχο
Οι Ελληνες έγκλειστοι είναι ξεχωριστή κατηγορία. Ο πληθυσμός τους αποτελείται κυρίως από απατεώνες ?όπως είπαν κρατούμενοι, «οι Ελληνες φτιάχνουν ριχτάδικα με ψεύτικες εταιρείες?, μπραβο?νταήδες, «βαποράκια» ναρκωτικών και ένα μικρό ποσοστό άλλων κρατουμένων, στους οποίους συγκαταλέγονται δράστες ανθρωποκτονιών, ληστειών κλπ.».
Υπάρχει επίσης και μία πολύ μικρή κατηγορία κρατουμένων, που διαβιούν στο ψυχιατρείο, για τους οποίους λέγεται ότι «όσοι πάνε εκεί ενταφιάζονται οριστικά». Σύμφωνα με όσα είπαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι Ελληνες είναι σχεδόν μειονότητα στις φυλακές, καθώς υπερισχύουν αριθμητικά οι αλλοδαποί κρατούμενοι.
Τα προσόνταΥπάρχει όμως και σε αυτούς η ανάγκη να ηγείται κάποιος, γι' αυτό έχουν και οι Ελληνες τους αρχηγούς τους. Είναι οι ισχυροί άνδρες των φυλακών.
Οπως είπαν κρατούμενοι, «για να γίνεις αρχηγός στους Ελληνες πρέπει να έχεις δείξει συνέπεια και ως κρατούμενος και ως παράνομος. Αλλιώς δεν σε υπολογίζουν».
Ο αρχηγός είναι σκληρός στη φυλακή, δεν εκμεταλλεύεται τους αδύναμους και πολλές φορές τους βοηθάει.
Μια άλλη προσέγγιση από τον υπόδικο για συμμετοχή στην υπόθεση του συνδικάτου Βασίλη Στεφανάκο, που είπε για τους συγκρατούμενους:
«Οι Ελληνες κρατούμενοι είναι? κουρασμένοι άνθρωποι, οι οποίοι στις διεκδικήσεις για τα δικαιώματα των φυλακισμένων δεν συμμετέχουν, γιατί έχουν βολευτεί με μια δήθεν καλοπέραση ή ένα τάξιμο του αρχιφύλακα. Σε μια κινητοποίηση που γίνεται τώρα στον Δομοκό, για βελτίωση των συνθηκών κράτησης, δεν υπέγραψε κανένας Ελληνας».
Ιδιαίτερη κατηγορία είναι οι κρατούμενοι που κατηγορούνται για συμμετοχή σε υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως οι νεαροί που φέρονται ως μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς».
Γι' αυτούς λένε στις φυλακές: «Είναι οι συγκρατούμενοι που όλοι θα ήθελαν να έχουν. Ηρεμοι. Δεν κουτσομπολεύουν και δεν ρουφιανεύουν. Είναι μακριά από ναρκωτικά και από όλα τα κακά που συμπορεύονται με τους ναρκομανείς. Δεν είναι και δειλοί και φοβισμένοι. Σέβονται τους άλλους κρατούμενους».
«17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Σε διαφορετικές πτέρυγες οι αρχηγοί από τα μέλη
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού βρίσκονται απομονωμένοι από τον υπόλοιπο άρρενα πληθυσμό της φυλακής τρεις από τους καταδικασθέντες για την υπόθεση της οργάνωσης «17 Νοέμβρη».
Ο Αλέκος Γιωτόπουλος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Βασίλης Τζωρτζάτος. Ο Χριστόδουλος Ξηρός κρατείται στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού με τους υπόλοιπους κρατούμενους, ενώ ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο κρατουμένων. Αλλοι καταδικασθέντες για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» έχουν μεταταχθεί επίσης σε άλλες φυλακές.
ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ
Οι ισοβίτισσες κάνουν κουμάντο
Τα... ηνία στις γυναικείες φυλακές τα έχουν πάντα οι ισοβίτισσες, όπου σε κάθε πτέρυγα επικρατεί η πιο δυναμική.
Η κάθε πτέρυγα έχει καμιά δεκαριά αρχηγούς, περίπου όσες και οι ισοβίτισσες, οι οποίες συνήθως είναι γυναίκες γνωστές από υποθέσεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν στο «Εθνος της Κυριακής» κρατούμενες, «ο αρχηγοί είναι οι μόνες που έχουν ό,τι ζητάνε, αφού έχουν την ανοχή των διευθυντών. Θέλουν να δουν τον γιατρό, τις πάνε κατευθείαν, ζητάνε ρούχα απ' έξω, τους τα φέρνουν στα επισκεπτήρια, ενώ στις υπόλοιπες, τα κρατάνε στις αποθήκες. Επίσης οι αρχηγίνες είναι οι μοναδικές στις οποίες επιτρέπεται να φοράνε μπότες με ψηλά τακούνια! Καμία άλλη δεν επιτρέπεται να φοράει τακούνι, επειδή τα τακούνια μπορούν να μετατραπούν σε όπλα». Οι αρχηγοί επιβάλλονται στις υπόλοιπες.
Τις έχουν σαν υπηρέτριες, παράλληλα όμως τις προστατεύουν εάν συμβεί κάτι. Η αρχηγός έχει δικό της τραπέζι, δική της καρέκλα και δικό της παράθυρο, στο οποίο απαγορεύεται να απλώσει άλλη τη δική της... μπουγάδα! Επίσης χρησιμοποιεί μόνη της το ένα από τα δύο μπάνια της ακτίνας και όλες οι υπόλοιπες το άλλο. Κινητά τηλέφωνα δεν μπαίνουν στις γυναικείες φυλακές. Οσο για τα ναρκωτικά; Η νέα τάση ?όπως είπαν κρατούμενες... είναι το τριμμένο DEPON, το οποίο είτε καπνίζουν είτε το βάζουν στη μύτη τους!...
ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
460 άτομα πλένονται με κρύο νερό σε 7 ντουζιέρες
Κρατούμενοι του Κορυδαλλού είπαν για το τι αντιμετωπίζουν: Θέρμανση δεν υπάρχει, επειδή δεν έχουν φέρει πετρέλαιο.
Επτά ντουζιέρες για 460 ανθρώπους. Ζεστό νερό ούτε για αστείο, παρά το γεγονός ότι η ταράτσα είναι γεμάτη ηλιακούς θερμο­σίφωνες, που τους είχε κάνει δώρο βιομήχανος, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία. Μια γαβάθα φασολάδα, με δύο φασόλια μέσα. Υπάρχει χωρητικότητα για 20 δικηγόρους, όταν πρέπει να εξυπηρετηθούν 2.500 άνθρωποι. Κομφούζιο. Ερχονται γονείς από τις 2.30 το μεσημέρι και περιμένουν μέχρι τις 5 για να μιλήσουν για 10 λεπτά σε ένα χαλασμένο τηλέφωνο.
Ο Βασίλης Στεφανάκος πρόσθεσε: «Νοσηλευτές και γιατροί, ως επί το πλείστον, θεωρούν τους κρατού­μενους μιάσματα. Τους γεμίζουν ψυχοφάρμακα, ενώ κάποιοι δεν έρχονται τις ημέρες που έχουν υπηρεσία και έχουν άκρως απαξιωτική συμπεριφορά. Μόνο οι δεσμοφύλακες κάνουν την ανάγκη φιλότιμο και δείχνουν ανθρώπινο πρόσωπο, για δύο λόγους: Ο ένας είναι η ανθρωπιά που τους έχει απομείνει και ο δεύτερος η ανάγκη να επιτελέσουν το έργο που τους ανέθεσαν οι πολιτικοί τους προϊστά­μενοι, επειδή θεωρούν τιμή ότι τους κάνανε διευθυντές και αρχιφύλακες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου